4 Tips voor Ergonomisch Tuinieren

Tuinieren is voor de meesten onder ons een leuke hobby. Het is een manier om te ontspannen, te genieten van de natuur en onze eigen oase van groen te creëren. Als we echter geen aandacht besteden aan ergonomisch tuinieren, kunnen allerlei ongemakken de pret al snel bederven.

4 MIN 02 jul
Laatste update: 14 jul 2023
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 27 aug Creëer een tiny forest in je eigen tuin 5 MIN 13 aug Tuinkalender Augustus 6 MIN 16 jul Tuinieren in juli – Wat komt er bij kijken?
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Ergonomisch tuinieren is een aanpak die ervoor zorgt dat je tijdens het onderhoud van je tuin gespaard blijft van rugpijn, stijve spieren of vermoeidheid. Deze fysieke ongemakken kunnen de tol zijn van onjuiste lichaamshoudingen en tuiniertechnieken. Gelukkig zijn er manieren om te tuinieren op een manier dat je hier geen last van zal krijgen.

Ergonomisch tuinieren is dus de sleutel tot het behoud van een gezond en pijnvrij lichaam tijdens het werken in de tuin. In deze blog delen we 4 essentiële tips voor ergonomisch tuinieren, zodat je zonder zorgen en kwaaltjes kan genieten van je favoriete hobby.

Tip 1: Creëer een ergonomische tuinomgeving

Ergonomisch tuinieren begint met het creëren van een tuinomgeving die je lichaam ondersteunt en beschermt. Denk hierbij aan de volgende aspecten:

Hoogte bepalen

Kies een juiste hoogte voor je plantenbakken, werktafels en andere oppervlakken waar je regelmatig mee werkt. Dit voorkomt dat je voorovergebogen of gebukt moet werken, wat belastend kan zijn voor je rug en gewrichten.

Zon en schaduw

Zorg ervoor dat je tuin zowel zon- als schaduwrijke plekken heeft. Op die manier kan je genieten van de warmte van de zon en tegelijkertijd rusten in de schaduw wanneer je vermoeid bent.

Loop- en werkruimte

Zorg voor voldoende ruimte in je tuin, zodat je vrij kan bewegen zonder obstakels en onnodige belasting voor je rug. Vermijd overvolle en krappe ruimtes die het moeilijk maken om je comfortabel te bewegen.

Tip 2: Gebruik ergonomisch tuingereedschap

ergonomisch tuingereedschap
Zorg voor ergonomisch tuingereedschap, dat zal je heel wat ellende besparen.

Het gebruik van ergonomisch tuingereedschap is van groot belang om belasting voor je lichaam te verminderen en ongemakken te voorkomen. Hier volgen enkele tips voor de keuze en het gebruik van ergonomisch gereedschap:

Handgereedschap

Kies gereedschap met ergonomisch gevormde handvatten die comfortabel in je hand liggen en de belasting op je polsen en gewrichten verminderen. Zoek naar gereedschap met antisliphandvaten die zorgen voor een stevige grip.

Lange handgrepen

Voor gereedschappen zoals harken, schoffels en spaden, kies je best voor modellen met langere handgrepen. Dit zorgt ervoor dat je rechtop kan staan en minder hoeft te buigen, wat dan weer de spanning op je rug en knieën vermindert.

Ergonomische grashark
grashark voorkant
Ergonomische grashark
Grashark
 • Weegt niet veel maar door het aluminium toch extreem sterk
 • Telescopische handgreep kan tot de gewenste lengte worden uitgeschoven
 • Geschikt om zowel grasresten, blad, eikels en nog veel meer bijeen te harken
Bekijk product

Elektrisch gereedschap

Als je regelmatig gebruik maakt van elektrisch gereedschap, zoals een grasmaaier of een heggenschaar, zorg er dan voor dat het gereedschap goed in balans is en een comfortabele grip heeft.

Tip 3: Beweeg op een ergonomische manier

Vermijd het langdurig aanhouden van verkeerde houdingen tijdens het tuinieren. (
Foto door Dominika Roseclay op Pexels)

Naast het creëren van een ergonomische tuinomgeving en het gebruik van geschikt gereedschap, is het ook belangrijk om zelf op een ergonomische manier te bewegen tijdens het tuinieren.

Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

Houding

Zorg voor een goede houding tijdens het tuinieren. Houd je rug recht, buig je knieën bij het tillen van zware voorwerpen en vermijd langdurig voorovergebogen of gebogen te staan.

Afwisseling

Probeer regelmatig van houding te veranderen en af te wisselen tussen verschillende taken. Dit voorkomt overbelasting van specifieke spiergroepen en vermindert de kans op vermoeidheid en stijfheid. Vergeet ook niet om pauzes te nemen tijdens het werken om overbelasting te voorkomen.

Tiltechniek

Als je zware voorwerpen moet tillen, gebruik dan de juiste tiltechniek. Buig je knieën, houd de last dicht bij je lichaam en til met je benen in plaats van met je rug. Vraag indien nodig om hulp bij het tillen van zware voorwerpen.

Tip 4: Verzorg je lichaam en rust voldoende

Stretching kost bijna geen moeite maar kan een wereld van verschil uitmaken voor je rug en spieren. (Foto door Jonathan Borba op Pexels)

Na een dag tuinieren is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en voldoende rust te nemen

Hier zijn enkele tips om te ontspannen en eventuele spierspanning te verminderen:

Warmte en koude

Maak gebruik van warmte- en koudetherapie om eventuele spierspanning te verminderen. Een warme douche of een warmtepakking kan helpen bij stijve spieren, terwijl een coldpack of een ijsmassage kan helpen bij ontstekingen of zwellingen.

Stretching en ontspanningsoefeningen

Doe regelmatig oefeningen die specifiek gericht zijn op het versterken van de spieren die je gebruikt tijdens het tuinieren. Rugversterkende oefeningen, buikspieroefeningen en stretching helpen rugpijn te voorkomen tijdens het tuinieren.

Rust en slaap

Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt na een dag hard werken in de tuin. Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van je lichaam en het voorkomen van vermoeidheid en spierpijn.

Tuinplezier gegarandeerd met ergonomisch tuinieren

Met deze waardevolle tips kun je rugpijn en ongemakken voorgoed vaarwel zeggen. Creëer een tuinomgeving die je lichaam ondersteunt, maak gebruik van geschikt gereedschap en geef jezelf de zorg die je verdient.

Door ergonomie centraal te stellen, transformeer je jouw tuin tot een plek waar genieten, ontspannen en welzijn hand in hand gaan. Stap binnen in de wereld van ergonomisch tuinieren en beleef de vreugde van je favoriete tuinhobby zonder pijn en zorgen!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.4 (117 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf: 18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.0 (28 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf: 30,99
Top
Top Langwerkende gazonmest 4.7 (133 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf: 15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!