Maak je tuin summerproof: 7 tips

In de zomermaanden leven we meer buiten dan binnen. We zijn buiten totdat het donker wordt, eten buiten, spelen buiten en steken de barbecue en vuurkorf nog eens aan. Is jouw tuin al klaar voor de zomer? Met deze 7 tips maak jij jouw tuin summerproof!

4 MIN 09 jun
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mrt 5 redenen om een gazon aan te leggen 5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven

In de zomermaanden leven we meer buiten dan binnen. We zijn buiten totdat het donker wordt, eten buiten, spelen buiten en steken de barbecue en vuurkorf nog eens aan. Is jouw tuin al klaar voor de zomer? Met deze 7 tips maak jij jouw tuin summerproof!

Tip 1: Maak je terras zomerklaar

Dit is niemands favoriete klus, maar begin eerst eens met een grote schoonmaak. Zet de hogedrukreiniger op het terras en ontdoe de tegels van die vieze, groene, gladde laag. Verwijder het onkruid tussen de tegels en veeg je terras schoon. Haal een doek over je tuintafel en -stoelen en verwijder indien nodig de mossen die hierop zijn gegroeid. Nu volgt het leuke gedeelte: de aankleding. Leg kleurrijke kussens in de stoelen, plaats lantaarns op tafel en hang vrolijke lampjes op. Tip: met lampjes op zonne-energie hoef je niet met een verlengsnoer in de weer.

Tip 2: Tegel eruit, plant erin

Onze zomers nemen steeds extremere proporties aan; zinderende hitte gaat gepaard met heftige regenbuien. Is jouw tuin bestraat? Dan kan het in jouw tuin tot wel 7 graden warmer worden dan in een ‘groene’ variant. Tegels laten immers geen zonlicht door, maar reflecteren dit. De warmte blijft hierdoor in jouw omgeving. Bij een hevige hoosbui staat jouw terras in no-time blank. Het water kan nergens heen, dus vormen er plassen op jouw tegels.

De oplossing? Een koele tuin is een groene tuin. Wees maar niet bang, je hoeft niet je hele terras te verwijderen. Haal enkele tegels uit je tuin en zet hier een plant voor in de plaats. Naast dat het gezellig staat, bieden de planten verkoeling en zorgen ze ervoor dat het water niet langer in jouw tuin blijft, maar de grond in kan. Het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Je geeft insecten, vogels, egels en andere dieren een plekje om zich te voeden en terug te trekken, dit draagt positief bij aan het bodemleven.

Meer weten? Lees hier hoe je te werk gaat.

Tip 3: Creëer plekken om van de zon te genieten

Als de zon schijnt, willen we erin zitten, toch? Creëer voldoende plekken om van de zomerzon te genieten. Denk aan een loungehoek met al dan niet zelfgemaakte tuinmeubelen, een (picknick)tafel waaraan je in de avondzon gezellig lang kunt tafelen en een aantal ligbedden om lekker lui op te zonnebaden. Hang voor het ultieme chillmoment een hangmat op, zo waan je je vanzelf in een exotisch oord.

Tip 4: Zorg voor verkoeling

Fijn die zon, maar bij hoge temperaturen is een beetje schaduw ook welkom. Met een schaduwdoek of parasol zit je al snel goed. Voor vogels is het in de zomer ook niet gemakkelijk om verkoeling te vinden. Help ze een handje door een waterschaal, teil of emmer te vullen met water. Vanwege hun angst voor diep water is dat dé plek voor vogels om te badderen en te drinken.

Tip 5: Leg een moestuin aan

moestuinen

Wil je deze zomer nog smullen van zelfgekweekte sla, tomaatjes of aardbeien op je bord? Leg dan in het voorjaar een moestuin aan. Dit is ook leuk om met je kinderen samen te doen. Zet een stukje grond af in je tuin of gebruik een kweekbak zoals deze vierkantemetermoestuin. Geen plaats voor een moestuin? Dan is een kruidentuintje ook een goed idee! Veel kruiden groeien prima in een pot en kweek je zo op de vensterbank.

Lees ook: 5x tuinieren met kinderen

Tip 6: Leg je eigen pluktuin aan

Ben je weleens in een pluktuin geweest? Zo’n bonte verzameling van fleurige bloemen waar je een mooi boeket kunt samenstellen? Voor het ultieme zomergevoel creëer je zo’n pluktuin gewoon in jouw eigen tuin. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Kies een ‘loze’ en zonnige plek uit en plant eenjarige planten en zomerbollen. Echte toppers voor in de pluktuin zijn de dahlia, zinnia, lavendel en natuurlijk de zonnebloem. Een pluktuin geeft een kleurrijk en speels effect aan je tuin. Pluk de bloemen bij voorkeur in de vroege ochtend, dan zijn ze nog fris en blijven ze langer mooi.

Tip 7: Bescherm je gazon tegen de zon

Houd jij zelf misschien wel van een zomerse, korte coupe, voor je gazon is het beter om het gras in de warmste maanden van het jaar wat langer te laten. Bij de hoge temperaturen die onze zomers de laatste jaren kennen, is gras kwetsbaar en heeft het het vaak moeilijk. Langer gras vormt een barrière tussen de zon en de bodem. Hierdoor verbrandt het minder snel en houdt het makkelijker en langer vocht vast.

Dat waren ze, onze zomertips. Hoe maak jij jouw tuin klaar voor de zomer?

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (82 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (18 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!