Tips & Advies
hortensia bemesten
7 MIN 19 mei
Laatste update: 02 jun 2023

Hortensia bemesten: een complete gids

Hortensia's zorgen voor een enorme rijkdom aan prachtige veelkleurige bloemen in je tuin. Ontdek hoe je ze kan verzorgen voor de beste resultaten, elk jaar opnieuw.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Top
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Als je ooit al eens een prachtige tuin vol met weelderige, levendige hortensia’s hebt bewonderd, heb je je misschien afgevraagd hoe je zelf zulke kleurrijke bloemen in je eigen tuin kan krijgen. Het geheim van deze intens bloeiende struiken is simpel: goede bemesting.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • De voedingsbehoeften van hortensia’s begrijpen
  • Wanneer hortensia bemesten voor maximaal resultaat
  • Hoe de kleur van grootbladige hortensia’s veranderen
  • De juiste mest kiezen voor je hortensia’s
  • Tips van experts om hortensia effectief te bemesten
  • Veelgemaakte fouten bij het bemesten van hortensia
  • Aanvullende verzorgingstips voor weelderige, bloeiende hortensia’s
  • Veelgestelde vragen over hortensia bemesten
  • Ontgrendel de geheimen van prachtige hortensia’s

Bemesting is een essentieel onderdeel van de verzorging van hortensia’s en zorgt ervoor dat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om die prachtige bloesems te produceren waar we allemaal dol op zijn.

In dit artikel ontdek je hoe je hortensia kan bemesten voor maximaal resultaat, van het begrijpen van hun voedingsbehoeften tot tips van experts en veelvoorkomende fouten die je moet vermijden.

Dus laten we erin duiken en het geheim van die prachtige hortensia’s ontrafelen!

De voedingsbehoeften van hortensia’s begrijpen

blauwe hortensia's
Foto door  Ben Soyka  op  Unsplash

Voordat we ingaan op alles wat te maken heeft met hortensia bemesten, is het cruciaal om de ideale voeding voor hortensia te begrijpen.

Zoals alle levende wezens hebben hortensia’s specifieke voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien, waaronder stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K).

  • Stikstof bevordert een gezonde bladgroei.
  • Fosfor bevordert de wortelontwikkeling en bloei.
  • Kalium speelt een vitale rol in de algehele gezondheid van de plant en draagt bij aan een goede weerstand tegen ziekte en waterregulatie.

Hortensia’s hebben ook baat bij secundaire voedingsstoffen en micronutriënten zoals calcium, magnesium, ijzer en mangaan. En hoewel deze voedingsstoffen van nature in je tuinaarde aanwezig zijn, moet je ze vaak aanvullen met kunstmest om ervoor te zorgen dat je planten ze in voldoende mate kunnen opnemen.

Het begrijpen van de voedingsbehoeften van je hortensia’s is dus de eerste stap naar prachtige bloemen.

Hortensia mest
Hortensia mest
Bio rhododendron, hortensia & azalea mest
  • Werkt 120 dagen
  • Langzame opname
  • Organische meststof

Wanneer hortensia bemesten voor maximaal resultaat

Een goed timing is cruciaal als het gaat om hortensia bemesten.

Voor maximale impact bemest je je hortensia’s in het vroege voorjaar. Net als ze ontwaken uit hun winterslaap dus. Dit zorgt voor de voedingsstoffen die nodig zijn voor nieuwe groei en stimuleert een gezond wortelstelsel.

En je kan de algehele gezondheid van de hortensia verbeteren door een tweede bemesting in het late voorjaar of de vroege zomer.

Vermijd om hortensia te bemesten in de late zomer of herfst, wanneer de plant zich moet voorbereiden voor de winter. Zo vermijd je ook dat de plant kwetsbaar wordt voor koudeschade.

Hoe de kleur van grootbladige hortensia’s veranderen

Blauwe en roze hortensia's
Blauwe en roze hortensia’s – Foto door  Stephanie Klepacki  op  Unsplash

Eén van de meest fascinerende aspecten van grootbladige hortensia’s (Hydrangea macrophylla) is hun vermogen om van kleur te veranderen op basis van de bodemgesteldheid.

De kleur van deze hortensia’s wordt namelijk beïnvloed door de pH-waarde van de grond en de beschikbaarheid van aluminium.

Hoe blauwe hortensiabloei stimuleren

Zure bodems (pH lager dan 6) met veel aluminium produceren betoverend mooie blauwe bloemen. Je kan de pH van de grond voor blauwe bloemen verlagen door aluminiumsulfaat of zwavel toe te voegen.

Wacht tot de plant de eerste tekenen van verse voorjaarsgroei vertoont. Meng vervolgens 7 g aluminiumsulfaat in 4,5 liter water en laat dit mengsel in de omringende aarde trekken.

Hoe roze hortensiabloei produceren

Voor roze bloemen moet je de pH verhogen, met andere woorden, het aluminium uit de grond verwijderen en de aarde zo alkalischer maken.

Verlaag het aluminiumgehalte in de bodem door tuinkalk van gemalen kalksteen toe te voegen. Hoe eerder in het voorjaar je dit doet, hoe beter.

Voor het beste resultaat kweek je in een pot

Houd er rekening mee dat het wijzigen van de pH van de grond enige tijd kan duren. Verder is het essentieel om de pH-waarden achteraf te controleren en zo inschattingsfouten uit te kunnen sluiten.

Tuindokter Louis zegt:
Als je ervoor kiest bent om de kleur van je bloemen zelf te bepalen, raad ik aan de plant in een container te kweken. Daardoor wordt het makkelijker om de pH van de grond onder controle te houden.

De juiste mest kiezen voor je hortensia’s

NPK bemesting
NPK bemesting

Een korrelige meststof met langzame afgifte en een NPK-verhouding van 10-10-10 is ideaal om hortensia te bemesten. Dit zorgt voor een uitgebalanceerde toevoer van stikstof, fosfor en kalium om een zo een gezonde groei en bloei te ondersteunen.

Wanneer je de kleur van grootbladige hortensia’s probeert te veranderen, kies je een verzurende meststof voor blauwe bloemen of een alkalische meststof voor roze bloemen. Deze gespecialiseerde meststoffen leveren niet alleen essentiële voedingsstoffen. Ze helpen ook de pH van de grond te veranderen om de gewenste kleurverandering te verkrijgen.

Als je wil weten hoe vaak je hortensia moet bemesten, controleer dan de instructies van de fabrikant. Zo ben je zeker van de ideale frequentie en dosering van de bemesting.

Tips van experts om hortensia effectief te bemesten

Volg deze tips van experts om hortensia te bemesten:

  • Breng de meststof gelijkmatig aan rond de druppellijn van de plant en vermijd contact met de stam of stengels.
  • Voeg na het aanbrengen van de meststof voldoende water toe om de meststof te helpen in de bovengrond door te dringen en zo de wortels van de plant te bereiken.
  • Houd de gezondheid van je hortensia’s in de gaten en pas de bemesting zo nodig aan. Geel wordende bladeren kunnen wijzen op een tekort aan voedingsstoffen, terwijl overmatige groei kan duiden op overbemesting.
  • Test regelmatig de pH-waarde en het bemestingsniveau van je grond om er zeker van te zijn dat je hortensia’s de juiste balans van voedingsstoffen krijgen.

Veelgemaakte fouten bij het bemesten van hortensia

Vermijd bij het bemesten van hortensia’s deze veelgemaakte fouten:

  • Overbemesting: Te veel kunstmest aanbrengen kan leiden tot overmatige groei, zwakke stengels en minder bloemen. Volg de door de fabrikant aanbevolen doseringen en pas deze indien nodig aan op basis van de gezondheid van je planten.
  • Op het verkeerde moment bemesten: Te laat in het seizoen hortensia bemesten kan de plant vatbaar maken voor koudeschade. Houd je aan bemesting in het vroege voorjaar en het late voorjaar of de vroege zomer voor de beste resultaten.
  • De meststof geen “water geven”: Als de meststof niet in de grond kan doordringen, kan dit leiden tot verspilling van voedingsstoffen en mogelijke schade aan de plant. Voeg na bemesting altijd voldoende water toe om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen de wortels van de hortensia’s bereiken.
Tuindokter Louis zegt:
Gebruik een handstrooier voor het strooien van kunstmestkorrels. Het is de beste manier om een gelijkmatige verdeling te garanderen!
MOOWY’S HANDSTROOIER
MOOWY’S HANDSTROOIER
Handstrooier
  • Voor een gelijkmatige verdeling van bemesting
  • Makkelijk te gebruiken en schoon te maken
  • Helpt overbemesting voorkomen

Aanvullende verzorgingstips voor weelderige, bloeiende hortensia’s

Naast een goede bemesting kunnen andere vormen van verzorging helpen garanderen dat je hortensia’s gezond zijn en prachtige bloemen produceren:

  • Zorg voor regelmatige vochtaanvoer, vooral tijdens droge periodes of warm weer. Hortensia’s geven de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond en kunnen verwelken of minder bloeien als ze te droog staan.
  • Kies een plantplaats met voldoende zonlicht voor je hortensiasoort. Sommige hortensia’s geven de voorkeur aan volle zon, terwijl andere gedijen in halfschaduw.
  • Snoei je hortensia’s op het juiste moment op basis van hun soort. Sommige hortensia’s bloeien op oud hout. Snoeien op het verkeerde moment kan leiden tot een gebrek aan bloemen voor het seizoen.

Als je over dit laatste meer wil weten, lees dan ons expertartikel over het snoeien van hortensia’s.

Veelgestelde vragen over hortensia bemesten

Wat is de beste meststof voor hortensia’s?

Hortensia’s hebben een uitgebalanceerde hoeveelheid stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) nodig. Zoek dus een meststof met een NPK-verhouding van 10-10-10 of andere uitgebalanceerde verhoudingen. Voeg extra aluminiumsulfaat toe voor blauwe bloemen of tuinkalk voor roze bloemen. 

Kan ik koffiedik gebruiken als meststof voor hortensia’s?

Hoewel koffiedik de grond kan verzuren en wat voedingsstoffen kan leveren, mag er niet op worden vertrouwd als primaire meststof voor hortensia’s. Het is het beste om een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte te gebruiken. Deze is ontworpen voor hortensia’s en zorgt ervoor dat ze de nodige voedingsstoffen krijgen voor een gezonde groei en bloei.

Hoe vaak moet je hortensia bemesten?

Bemest je hortensia’s twee keer per jaar: één keer in het vroege voorjaar en één keer in het late voorjaar of de vroege zomer. Dit zorgt voor voedingsstoffen voor nieuwe groei, wortelontwikkeling en bloei. 

Ontgrendel de geheimen van prachtige hortensia’s

Met de juiste kennis en zorg kun je het geheim van weelderige, bloeiende hortensia’s ontrafelen.

Kies de juiste meststof en voeg deze op het juiste moment toe voor je specifieke hortensia’s. Zo zorg je ervoor dat ze de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te kunnen groeien en bloeien.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, dinsdag in huis
17,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, dinsdag in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin