Holy Moowy: hoe maai je jouw gazon zo strak als een golfbaan?

Sla je, net als ik, graag een balletje? Dan weet je hoe een green eruitziet. Een zeer kort gemaaide én goed onderhouden grasmat waarop een bal goed kan rollen. Wil je ook zo’n perfecte grasmat in jouw tuin?

3 MIN 10 sep
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mei Tuinieren in mei – hoe pak je dat aan? 5 MIN 07 mei Buxusmotten vangen? Gebruik een feromoonval! 5 MIN 23 apr Tuinkalender april

Sla je, net als ik, graag een balletje? Dan weet je hoe een green eruitziet. Een zeer kort gemaaide én goed onderhouden grasmat waarop een bal goed kan rollen. Wil je ook zo’n perfecte grasmat in jouw tuin? Word je eigen greenkeeper en maai je gazon zo strak als een golfbaan.

Het geheim van een strakke golfbaan? Maaien, maaien en nog eens maaien. Een greenkeeper (zo noem je de persoon die de greens op een golfbaan onderhoudt) maait om de dag. Maar waarom eigenlijk? De eerste reden ligt voor de hand: de lengte van het gras. Wordt het gras te lang, dan rolt de bal niet goed en moet je misschien een extra keer putten. De tweede reden is, dat als je minder vaak maait, je te veel van de grasspriet afsnijdt, en dit is schadelijk voor de plant.

Op de green is het gras slechts 4 tot 6 millimeter hoog. Wat goed is om je te realiseren is dat de wortel van gras ongeveer 18 centimeter lang is, dat deze groeit bij een temperatuur vanaf 8 graden én het best groeit bij een sprietlengte vanaf 6 à 7 millimeter. De lengte van het gras op een green is dus eigenlijk niet goed voor de grasplant. Te kort gras sterft langzaam af en krijgt een bruine kleur. Is 4 tot 6 millimeter je iets te kort? Houd dan de lengte van gras op de fairway aan: ongeveer 1,5 tot 3 centimeter hoog.

Maaitips voor jouw eigen, perfecte green

Aan de slag? Ik geef je graag enkele maaitips.

 • Controleer je messen voordat je gaat maaien. Scherpe messen zijn van groot belang voor een strakke grasmat.
 • Maai alleen als het droog is. Dit komt de graskwaliteit ten goede en is beter voor de messen.
 • Voor het mooiste resultaat maai je met een kooimaaier. Deze maaier knipt het gras af en daarbij beschadigen de sprieten nauwelijks. Een cirkelmaaier, die de meeste mensen gebruiken, slaat het gras eraf en creëert rafelige wonden. Het gevolg is meer kans op ziektes en slordige en gelere uiteindes op. Ook robotmaaiers zijn cirkelmaaiers.
 • Maai in tegengestelde richting. Door te maaien, duw je het gras een kant op. Maai dezelfde baan nog een keer maar dan de andere kant op. Voila, het gras staat weer fier rechtop.
 • Houd rekening met de 1/3 regel.

De 1/3 regel

Is het gras wat aan de hoge kant? Let er dan op dat je niet in een keer naar de gewenste hoogte gaat, anders verliest het gras haar groeikracht. Hoeveel er wel af mag? Houd rekening met de 1/3 regel: maai maximaal een derde van de graslengte af. Is het gras nog niet kort genoeg? Wacht dan een paar dagen en maai wederom 1/3 van de grassprieten af.

Verschillende (speel)wensen, verschillende grassoorten

Niet alle grassoorten zijn geschikt voor een golfbaan-look-a-like grasmat. De grassoorten roodzwenk, veldbeemd en raaigras zijn beter bestand tegen kort maaien dan vele andere grassoorten. Hoe snel en goed het gras (door)groeit hangt af van 4 basisvereisten:

 • een goede bodembalans
 • voldoende lucht
 • voldoende zonlicht
 • voldoende water

Daarnaast heeft een gezonde grasmat onderhoud nodig. Naast het maaien moet je zaaien, harken, sproeien, bemesten, verticuteren, beluchten en regelmatig doorzaaien.

Dat het gras er altijd perfect groen moet uitzien is een misvatting. Zeker op de meest ‘natuurlijke banen’ zijn er wel meer dan 50 kleuren groen en geel. Uiteindelijk is het, net als bij golfen zelf, een kwestie van eerst denken en dan doen. Kijk naar je gras, wat heeft het nodig? Wordt het gras geel, dan mist het voedingsstoffen en dien je te bemesten. Mos op je gazon? Verticuteer het en laat je grasmat weer ademen. Op die manier wordt je gazon gezond. En dat noem ik nou een hole-in-one!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Gazon Voorjaars Kit 4.8 (20 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!