Tips & Advies
Hibiscus snoeien
9 MIN 16 sep
Laatste update: 22 sep 2023

Hibiscus snoeien: wanneer, waarom en hoe?

Als trotse eigenaar van hibiscus-planten wil je natuurlijk dat ze op hun best groeien en prachtige bloemen produceren. Een essentiële stap om dit te bereiken, is het snoeien van je hibiscus. In deze handleiding leer je waarom het snoeien van hibiscus belangrijk is, wanneer je dit het beste kunt doen en hoe je dit stap voor stap kunt aanpakken.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin

MOOWY's keuze
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
32,99

Hoe groeit een hibiscus?

Als je de verzorging en het snoeien van je hibiscus-struik goed aanpakt, geniet je van een geweldige, mooie en lang bloeiende plant. De tuinplant heeft grote, klokvormige bloemen die qua kleur enorm divers kunnen zijn. 

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Hoe groeit een hibiscus?
 • Waarom hibiscus snoeien?
 • Wanneer hibiscus snoeien?
 • Welke maand hibiscus snoeien: check de soort
 • En hoe vaak?
 • Hoe hibiscus snoeien: compleet stappenplan
 • Benodigde gereedschappen en materialen
 • Verzorging hibiscus na het snoeien
 • Veelgemaakte fouten bij het snoeien van hibiscus
 • Hibiscus snoeien, conclusie
 • Veelgestelde vragen snoeien hibiscus

Gele hibiscus-bloem aan struik
De hibiscus-bloem is er in allerlei kleuren. Hier in vrolijk geel. Fotocredits: hartono subagio via Pixabay

De hibiscus groeit niet erg snel en hij groeit op eenjarig hout. Dat wil zeggen dat de plant bloeit op takken die hetzelfde jaar zijn gevormd. Omdat de hibiscus langzaam groeit en van nature een mooie vorm heeft, is snoeien niet noodzakelijk om hem in te tomen.

Waarom hibiscus snoeien?

Het snoeien van je hibiscus is belangrijk om de gezondheid en de groei te bevorderen. Door regelmatig te snoeien, verwijder je dode, beschadigde of zieke takken, waardoor de plant gezonder wordt en ruimte krijgt om nieuwe groei te ontwikkelen. 

Bovendien stimuleert snoeien de vertakking van de plant, wat resulteert in een vollere en weelderigere groei. En dat wil je! Door het verwijderen van oude bloemen, kun je ook de bloeiperiode van je hibiscus verlengen.

Wanneer hibiscus snoeien?

De beste tijd om hibiscus te snoeien is aan het einde van de winter of het vroege voorjaar, voordat de heester begint met het ontwikkelen van nieuwe groei. Dit geeft de planten voldoende tijd om te herstellen voordat ze weer gaan bloeien.

Als het vroege voorjaar koud uitvalt, kun je het snoeien uitstellen tot het late voorjaar, wanneer er geen kans meer is op vorst. Vorst kan de snoeiwonden namelijk bevriezen, hierdoor herstelt je hibiscus minder goed van een snoeibeurt. 

Vorst op een zaaddoos van de hibiscus
Vorst kan snoekwonden bevriezen. Hier zie je vorst op een zaaddoos van de hibiscus. Fotocredits: Kerstin Riemer via Pixabay

Je kunt de hibiscus ook snoeien in de herfst, na het uitbloeien. Als je de hibiscus gaat snoeien in het najaar, is het verstandig om dit in september of oktober te doen. Dit komt omdat de eerste vorst in De Bilt gemiddeld op 2 november valt. Door de hibiscus te snoeien in september of (begin) oktober ben je de vorst voor. 

Welke maand hibiscus snoeien: check de soort

Wist je dat de beste maand om een hibiscus te snoeien ook afhankelijk is van de soort? Over het algemeen wordt aangeraden om de zomergroene hibiscus-struik (Hibiscus syriacus) in het vroege voorjaar te snoeien. De hibiscus syriacus ofwel altheastruik komt in Nederland het meeste voor en wordt ook wel tuinhibiscus of struikhibiscus genoemd.

Voor de ‘vaste-plant-variant’ (zoals de Hibiscus moscheutos) geldt dat je hem beter in de herfst kunt snoeien. De vaste plant hibiscus bloeit vaak tot oktober. Daarna kun je met de snoeischaar aan de slag.

Iedere plant en tuinsituatie is anders. Om er zeker van te zijn dat je op het juiste moment snoeit, is het bovendien belangrijk om te letten op tekenen van nieuwe groei, zoals knoppen die beginnen te vormen. Dit is een indicatie dat de plant uit zijn rustperiode komt en klaar is voor snoei.

De hibiscus snoeien in de zomer is niet zo’n goed idee. Een mooie tak met bloemen afknippen om in een vaasje te zetten, kan echter geen kwaad.

Een rode hibiscus-bloem in vaasje
Een enkele hibiscus-bloem in een vaasje fleurt de boel al lekker op. Fotocredits: hartono subagio via Pixabay

En hoe vaak?

Het antwoord op de vraag hoe vaak je je hibiscus moet snoeien, is gelukkig simpel. Je snoeit de tuinplant normaal gesproken een keer per jaar of zelfs minder. Omdat de plant zo langzaam groeit, hoef je hem niet elk jaar te snoeien.

Als je struik te groot wordt, kun je hem door het snoeien in toom houden. Als je veel kruisende of dode takken ziet, is het ook een goed idee om de snoeischaar erbij te pakken. We lichten kort twee snoeitechnieken voor de hibiscus toe.

Snoeien jonge hibiscus

Als je je hibiscus voor de eerste keer gaat snoeien, kun je de struik tot ongeveer de helft inkorten. Zo ontstaat een mooie basis, waar een mooie en volle struik uit kan ontstaan. Grondig snoeien doe je pas als de struik echt groot geworden is. 

Verjongingssnoei hibiscus

Als je merkt dat je hibiscus niet meer snel goed groeit en minder bloemen produceert, raden we aan om een verjongingssnoei te doen. Snoei de hibiscus-struik tot ongeveer 30 centimeter boven de grond en knip de zijtakken (tot 2-3 knoppen) terug.

Hibiscus op stam snoeien

Voor het snoeien van een hibiscus op stam kun je dezelfde stappen aanhouden als voor andere hibiscusplanten.

Hoe hibiscus snoeien: compleet stappenplan

Het snoeien van hibiscus is een eenvoudig proces dat je stap voor stap kunt volgen. We geven je een handig overzicht.

Begin met het inspecteren van de plant: 

Voordat je begint met je hibiscus-struik snoeien, is het belangrijk om de plant grondig te inspecteren. Zoek naar dode, beschadigde of zieke takken die verwijderd moeten worden. Dit zal de gezondheid van de plant bevorderen en ruimte creëren voor nieuwe groei.

Denk voordat je de hibiscus-struik gaat snoeien even na over waar je gaat knippen, zodat-ie er na de snoeibeurt ook echt beter uit komt te zien.

Bereid je gereedschap voor

Wonden met gerafelde randen genezen minder goed dan wonden met een gladde snoeiwond. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar of takkenschaar hebt om de takken gemakkelijk te kunnen knippen. Dit voorkomt onnodige schade aan de plant.

Knip dode en zieke takken

Begin met het verwijderen van alle dode en zieke takken door ze helemaal tot aan de basis af te knippen. Dit zal de plant helpen om energie te richten op gezonde groei.

Verwijder kruisende takken

Als je kruisende takken ziet, knip dan de zwakkere takken weg om de plant een betere structuur te geven en licht- en luchtstroom te bevorderen. Als de kroon van de struik te dicht is, komt er onvoldoende lucht en licht bij de kern. Dit kan de gezondheid negatief beïnvloeden.

Snoei voor vorm en grootte

Als je jouw hibiscus een specifieke vorm wilt geven of de grootte wilt beheersen, kun je gericht snoeien. Knip de takken terug tot de gewenste hoogte of vorm, rekening houdend met de natuurlijke groeipatronen van de plant.

Benodigde gereedschappen en materialen

Om je hibiscus effectief te kunnen snoeien, heb je enkele essentiële gereedschappen en benodigdheden nodig. Hier is een lijst met wat je nodig hebt:

 • Snoeischaar of takkenschaar: een scherpe snoeischaar of takkenschaar is essentieel om takken gemakkelijk en netjes te kunnen knippen. Hier lees je meer over welke snoeischaar je het beste kunt kiezen.
 • Tuinhandschoenen: bescherm je handen tegen mogelijke doornen of scherpe takken met tuinhandschoenen.
 • Desinfecterende spray: het desinfecteren van je snoeigereedschap voor en na gebruik helpt de verspreiding van ziekteverwekkers te voorkomen.
 • Meststof voor hibiscus: kies een meststof speciaal ontwikkeld voor hibiscus om ze te voorzien van de juiste voedingsstoffen.
Bio meststof bloeiende planten
Bio meststof bloeiende planten
Bio meststof bloeiende planten
 • Slechts 5 ml per liter water nodig
 • Geschikt voor alle bloeiende planten
 • Toegestaan in de biologische landbouw
Tuindokter Louis adviseert:
Zorg ervoor dat je al deze benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint met het snoeien van je hibiscus. Dit zal het proces gemakkelijker en efficiënter maken.

Verzorging hibiscus na het snoeien

Naast het volgen van de basisstappen voor het snoeien van hibiscus, zijn er enkele extra tips die je kunt volgen om de groei verder te bevorderen:

 • Gebruik een meststof voor hibiscus: voed je hibiscus regelmatig met een meststof speciaal ontwikkeld voor hibiscus. Dit zal de plant voorzien van de nodige voedingsstoffen voor gezonde groei en bloei.
 • Geef de plant regelmatig water: hibiscus-planten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen.
 • Bescherm de plant tegen vorst: in de winter is het belangrijk om je hibiscus te beschermen tegen vorst. Vooral bij de jonge exemplaren moet de grond rondom de heester goed afgedekt worden (bijvoorbeeld met stro, bladeren of tuinturf) om de wortels te beschermen.
 • Verwijder onkruid en dode bladeren: houd de omgeving rondom je hibiscus vrij van onkruid en dode bladeren. Dit bevordert de luchtstroom en vermindert de kans op ziektes.
 • Geef het tijd: het herstelproces van gesnoeide hibiscus kan enige tijd duren. Geef de planten de tijd om te herstellen en nieuwe groei te ontwikkelen voordat je verdere actie onderneemt.

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van hibiscus

Hoewel het snoeien van hibiscus een relatief eenvoudige taak is, zijn er een aantal fouten die vaak worden gemaakt. Probeer deze fouten te vermijden:

 • Te veel snoeien: het is belangrijk om niet te veel takken tegelijkertijd af te knippen. Dit geeft de plant stress en kan de groei belemmeren. Snoei geleidelijk en behoud een evenwichtige vorm.
 • Verkeerde snoeimethode: gebruik altijd de juiste snoeitechnieken, zoals het knippen boven een knop of blad. Verkeerd snoeien kan de plant beschadigen en ziektes veroorzaken.
 • Snoeien op het verkeerde moment: het snoeien van hibiscus op het verkeerde moment kan de bloei beïnvloeden. Zorg ervoor dat je snoeit voordat de plant begint met het ontwikkelen van nieuwe groei.
 • Verwaarlozing van gereedschapsonderhoud: verwaarloos het schoonmaken en onderhouden van je snoeigereedschap niet. Scherpe en schone gereedschappen zorgen voor een nette snoei en minimaliseren de kans op infecties.

Hibiscus snoeien, conclusie

Hibiscus snoeien is een belangrijke stap om hun groei en bloei te bevorderen. Het is niet moeilijk, maar je moet wel even weten wanneer je de hibiscus moet snoeien en hoe. Met deze gids hebben we je hopelijk de nodige handvatten gegeven. Heb je nog vragen, opmerkingen of tips? Laat dan je reactie achter onder dit artikel, we horen je graag!

Veelgestelde vragen snoeien hibiscus

Hoe vaak hibiscus snoeien?

Het is (meer dan) voldoende om je hibiscus een keer per jaar te snoeien. Voor de tuinhibiscus (deze komt het meest voor in Nederland) geldt dat je hem het beste in het voorjaar kunt snoeien.

Hoe snoei je een hibiscus struik?

Bij de snoei van je hibiscus is het belangrijk om dode en zieke takken te verwijderen. Ook kruisende takken knip je weg. Gebruik hiervoor een geschikte snoeischaar of takkenschaar. Als je een jonge hibiscus voor de eerste keer snoeit, mag je hem tot ongeveer de helft inkorten.

Waarom komen er aan hibiscus geen bloemen?

Als je merkt dat je hibiscus geen nieuwe bloemen vormt, is het tijd voor een verjongingssnoei. Snoei de struik tot ongeveer 30 centimeter boven de grond en knip de zijtakken tot 2-3 knoppen terug.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmest
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
Top
Kies jouw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet van je tuin