Grote voorjaarsschoonmaak in de tuin

Gooi de tuindeuren open en haal eens diep adem. Aaah, de lente. De eerste warme zonnestralen op je bol, fluitende vogels en de geur van pas gemaaid gras, het hoort er allemaal bij. Maar voordat je op je tuinstoel kunt genieten is het tijd voor de voorjaarsschoonmaak.

3 MIN 25 mrt
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mei Tuinieren in mei – hoe pak je dat aan? 5 MIN 07 mei Buxusmotten vangen? Gebruik een feromoonval! 5 MIN 23 apr Tuinkalender april

Maak je tuin klaar voor de lente!

Gooi de tuindeuren open en haal eens diep adem. Aaah, de lente. De eerste warme zonnestralen op je bol, fluitende vogels en de geur van pas gemaaid gras, het hoort er allemaal bij. Maar voordat je op je tuinstoel kunt genieten is het tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Dus stroop die mouwen op en maak je tuin klaar voor een nieuw tuinseizoen!

Terras

Mossen en algen nestelen zich niet alleen in het gras, ze nemen tijdens de wintermaanden ook je terras over. Deze groene aanslag is niet alleen niet zo fraai, het kan nog flink gevaarlijk zijn ook. Je glijdt er immers snel over uit. Verwijder deze glibberige boel met behulp van schoonmaakazijn of groene zeep of zet de hogedrukspuit erop.

Wist je dat mos groeit op tegels, hout, tuinmeubelen, het dak én in het gazon? Lees hier onze 15 tips & trics om mos uit je tuin te verwijderen.

mos verwijderen uit de tuin

Border

Eenjarige bloeiers van vorig seizoen in de border? Deze mogen allemaal weg! Verwijder oude plantenresten en trek het onkruid uit de grond. Schoffel de aarde tussen de planten een beetje los, dan kan ook jouw tuin de frisse lentelucht inademen.

Tip: knip het oude materiaal fijn en strooi het als mulch tussen de planten. De bodem profiteert van natuurlijke voeding, insecten genieten mee, en sta er ook niet van te kijken als vogels wat wegpikken om te gebruiken als nestmateriaal.

Heb je narcissen in de tuin? Verwijder de uitgebloeide bloemstengels, zo voorkom je dat de plant zijn energie steekt in nieuwe zaadvorming, wat de bol uitput. Hoe meer energie de bol nu bespaart, hoe meer bloemen er volgend jaar terugkomen. Hoe je de bloemstengels verwijdert? Pak de steel onderaan vast en pluk de bloem weg. Uitgebloeide krokussen en sneeuwklokjes kun je overigens wel laten staan.

Bomen en struiken

Controleer bomen en struiken op aangetaste, beschadigde en dode takken en verwijder deze. Twijfel je over wat je weg kunt knippen? Een dode tak is volledig bruin en al licht van gewicht. Een tak waar nog een beetje groen of geel in zit leeft nog en kun je dus laten zitten. Knip het dode stuk volledig af. Verwijder ook alle afgevallen bladeren. Op deze manier verminder je de kans op het ontstaan en de verspreiding van ziektes.

Vogelvoer

Heb je in de winter vogels bijgevoerd? Gooi dan nu alle restanten van vetbollen en pindanetjes weg. Anders gaat het schimmelen of komt er ongedierte op af. Vogels kunnen zich weer tegoed doen aan de insecten die in de lente weer uit hun overwinterplaats tevoorschijn komen.

Vijver

Voor de lezer met een vijver in de tuin, deze kan ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Verwijder oude bladeren, snoei de zuurstofplanten en controleer het filter en de hardheid van het water.

Gazon

Op naar het gazon. Maak je grasmat om te beginnen volledig vrij van blad. Zijn er door de vorst bobbels ontstaan? Maak de grond weer plat met behulp van een grasroller. Hark het gras vervolgens lichtjes aan met de hark, zodat het gras niet dichtslaat.

gras verticuteren in het voorjaar

Geef je grasmat een grote onderhoudsbeurt door het te verticuteren. Met een verticuteerhark of verticuteermachine doorsnijd je de wortels en verwijder je het afgestorven gras en mos uit je gazon. Dit brengt lucht in het gazon en zorgt ervoor dat de bodem weer goed water en voedingsstoffen kan opnemen. Schrik niet van de ravage die er ontstaat. Je zult zien dat dit snel herstelt, zeker als je je grasmat een handje helpt door te bemesten en kale plekken bij te zaaien.

Let op: wacht met verticuteren totdat de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is, anders zal het heel traag of zelfs helemaal niet herstellen. De bodemtemperatuur is niet gelijk aan de luchttemperatuur. Twijfel je? Meten is weten.

In de lente is het ook tijd voor de allereerste maaibeurt van het tuinseizoen. Maai het de eerste keer niet korter dan 6 centimeter en houd altijd rekening met de 1/3 regel: maai nooit meer dan 1/3 van de grassprieten af! Vergeet na het maaien ook niet de kanten te knippen. Een makkelijk hulpmiddel hiervoor is een kantensteker.

Tuin aan kant? Dan verklaar ik het nieuwe tuinseizoen officieel voor geopend!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Gazon Voorjaars Kit 4.8 (20 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!