Gazononderhoud in november

Het grasseizoen is bijna op zijn einde. Daalt de temperatuur tot onder de 10 graden, dan is het tijd om de winterrust in te gaan. Is het nog een paar graden warmer, dan kun je in november nog prima enkele klusjes uitvoeren. In deze blog vertel ik je welke dit zijn. Veel tuinierplezier!

3 MIN 27 okt
Laatste update: 26 jun 2023
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 27 aug Creëer een tiny forest in je eigen tuin 5 MIN 13 aug Tuinkalender Augustus 6 MIN 16 jul Tuinieren in juli – Wat komt er bij kijken?
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Gazononderhoud in november

Het grasseizoen is bijna op zijn einde. Daalt de temperatuur tot onder de 10 graden, dan is het tijd om de winterrust in te gaan. Is het nog een paar graden warmer, dan kun je in november nog prima enkele klusjes uitvoeren. In deze blog vertel ik je welke dit zijn. Veel tuinierplezier!

Bladeren harken

Heel mooi, die gekleurde bladeren, maar zodra ze van de bomen op je gazon vallen is dat toch een stuk minder prettig. Ze nemen niet alleen het licht weg waardoor het gras geel kleurt, het werkt ook verstikkend voor de bodem. Laat je de bladeren te lang liggen, dan krijgen schimmels de overhand, treden er ziektes op en zullen de grasplanten afsterven. De moeite waard dus om de bladeren met enige regelmaat weg te harken.

Grasmaaien

Het gras groeit door de lagere temperaturen minder hard, maar zolang het groeit kun je je gazon nog prima een maaibeurt geven. Het staat niet alleen mooier, maar het voorkomt ook verstikking. Maai het niet te kort. Stel de maaier in op ongeveer 5 centimeter. Langer gras is sterker en kan het weinige zonlicht beter aan. Het gras is in deze periode een stuk vochtiger, maak de maaier daarom na afloop goed schoon met een borstel of met de tuinslang, zodat het vochtige gras zich niet in de maaier ophoopt. Heb je nu echt de laatste maaibeurt gehad? Geef je maaier dan een onderhoudsbeurt. Vervang de olie, het luchtfilter en de bougie. Zo ben je in het voorjaar direct klaar voor de start.

Kalk strooien

Wil je de opkomst van mos zoveel mogelijk beperken, strooi dan kalk op het gras. Gazonkalk, zoals onze Lime+, verlaagt de zuurtegraad in de bodem. De bodem verzuurt altijd, en mos groeit goed op een zuurdere bodem. Ik raad je sowieso aan om 1 à 2 keer per jaar kalk te strooien, en net voor de winterrust is een mooi moment. Hoe ga je te werk? Voer een bodemtest uit om de zuurtegraad vast te stellen en strooi voldoende kalk om op een pH-waarde van ongeveer 6,5 uit te komen. De kans op mos is nog steeds groot, maar je beperkt het op deze manier wel enigszins. Lees hier meer over mos in de tuin.

Bemesten

Ook bemesten kan nog als de buitentemperatuur boven de 10 graden is. Gebruik dan wel een meststof met langzaam werkende stikstof en een hoog gehalte kalium, zoals Vital Plus. Je gazon zal hierdoor blijven aansterken totdat de temperaturen onder de 5 graden zakken. Zo komt het met gemak de winter door!

Wil je in deze periode ook bekalken? Zorg ervoor dat je dan 3 weken wacht met het bemesten. Doe je dit te dicht op elkaar, dan werken de stoffen elkaar tegen. Dat is zonde van het geld én van jouw inspanning.

Beluchten

Loopt het vele regenwater niet goed weg? Is de grond dichtgeslagen? Prik een aantal gaten in de grond zodat het regenwater zijn weg naar de bodem weer kan vinden. Meer weten over beluchten? Lees het artikel Alles over beluchten.

Wat doe je deze maand absoluut niet?

Elke toediening van onkruidverdelger na half oktober heeft een zeer beperkt effect, omdat ook onkruid minder groeit. Je wacht dus het best tot het voorjaar. Verticuteren en uitharken is per november echt een no-go! Je richt hiermee te veel schade aan die niet meer op tijd herstelt. Wacht ook hiermee tot het voorjaar aanbreekt.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.4 (117 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf: 18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.0 (28 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf: 30,99
Top
Top Langwerkende gazonmest 4.7 (133 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf: 15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!