Gazononderhoud in november

Het grasseizoen is bijna op zijn einde. Daalt de temperatuur tot onder de 10 graden, dan is het tijd om de winterrust in te gaan. Is het nog een paar graden warmer, dan kun je in november nog prima enkele klusjes uitvoeren. In deze blog vertel ik je welke dit zijn. Veel tuinierplezier!

3 MIN 27 okt
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mrt 5 redenen om een gazon aan te leggen 5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven

Gazononderhoud in november

Het grasseizoen is bijna op zijn einde. Daalt de temperatuur tot onder de 10 graden, dan is het tijd om de winterrust in te gaan. Is het nog een paar graden warmer, dan kun je in november nog prima enkele klusjes uitvoeren. In deze blog vertel ik je welke dit zijn. Veel tuinierplezier!

Bladeren harken

Heel mooi, die gekleurde bladeren, maar zodra ze van de bomen op je gazon vallen is dat toch een stuk minder prettig. Ze nemen niet alleen het licht weg waardoor het gras geel kleurt, het werkt ook verstikkend voor de bodem. Laat je de bladeren te lang liggen, dan krijgen schimmels de overhand, treden er ziektes op en zullen de grasplanten afsterven. De moeite waard dus om de bladeren met enige regelmaat weg te harken.

Grasmaaien

Het gras groeit door de lagere temperaturen minder hard, maar zolang het groeit kun je je gazon nog prima een maaibeurt geven. Het staat niet alleen mooier, maar het voorkomt ook verstikking. Maai het niet te kort. Stel de maaier in op ongeveer 5 centimeter. Langer gras is sterker en kan het weinige zonlicht beter aan. Het gras is in deze periode een stuk vochtiger, maak de maaier daarom na afloop goed schoon met een borstel of met de tuinslang, zodat het vochtige gras zich niet in de maaier ophoopt. Heb je nu echt de laatste maaibeurt gehad? Geef je maaier dan een onderhoudsbeurt. Vervang de olie, het luchtfilter en de bougie. Zo ben je in het voorjaar direct klaar voor de start.

Kalk strooien

Wil je de opkomst van mos zoveel mogelijk beperken, strooi dan kalk op het gras. Gazonkalk, zoals onze Lime+, verlaagt de zuurtegraad in de bodem. De bodem verzuurt altijd, en mos groeit goed op een zuurdere bodem. Ik raad je sowieso aan om 1 à 2 keer per jaar kalk te strooien, en net voor de winterrust is een mooi moment. Hoe ga je te werk? Voer een bodemtest uit om de zuurtegraad vast te stellen en strooi voldoende kalk om op een pH-waarde van ongeveer 6,5 uit te komen. De kans op mos is nog steeds groot, maar je beperkt het op deze manier wel enigszins. Lees hier meer over mos in de tuin.

Bemesten

Ook bemesten kan nog als de buitentemperatuur boven de 10 graden is. Gebruik dan wel een meststof met langzaam werkende stikstof en een hoog gehalte kalium, zoals Vital Plus. Je gazon zal hierdoor blijven aansterken totdat de temperaturen onder de 5 graden zakken. Zo komt het met gemak de winter door!

Wil je in deze periode ook bekalken? Zorg ervoor dat je dan 3 weken wacht met het bemesten. Doe je dit te dicht op elkaar, dan werken de stoffen elkaar tegen. Dat is zonde van het geld én van jouw inspanning.

Beluchten

Loopt het vele regenwater niet goed weg? Is de grond dichtgeslagen? Prik een aantal gaten in de grond zodat het regenwater zijn weg naar de bodem weer kan vinden. Meer weten over beluchten? Lees het artikel Alles over beluchten.

Wat doe je deze maand absoluut niet?

Elke toediening van onkruidverdelger na half oktober heeft een zeer beperkt effect, omdat ook onkruid minder groeit. Je wacht dus het best tot het voorjaar. Verticuteren en uitharken is per november echt een no-go! Je richt hiermee te veel schade aan die niet meer op tijd herstelt. Wacht ook hiermee tot het voorjaar aanbreekt.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (82 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (18 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!