Gazononderhoud in maart

Hoera, we mogen weer! Nu de winter (bijna) voorbij is en de temperaturen het toelaten kunnen we weer lekker in de tuin aan de slag. Heb jij het ook zo gemist? Ik wel! Daarom vertel ik je in deze blog welke klussen je in maart allemaal kunt oppakken. Veel tuinierplezier!

3 MIN 14 mrt
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mei Tuinieren in mei – hoe pak je dat aan? 5 MIN 07 mei Buxusmotten vangen? Gebruik een feromoonval! 5 MIN 23 apr Tuinkalender april

Hoera, we mogen weer! Nu de winter (bijna) voorbij is en de temperaturen het toelaten kunnen we weer lekker in de tuin aan de slag. Heb jij het ook zo gemist? Ik wel! Daarom vertel ik je in deze blog welke klussen je in maart allemaal kunt oppakken. Veel tuinierplezier!

Wat te doen met gazon in maart?

Je gazon komt uit haar winterslaap en de temperaturen komen langzaamaan weer boven de 10 °C. Tijd om weer de eerste stappen te nemen in het gazononderhoud. Dit kun je deze maand doen:

 • De eerste maaibeurt
 • Verticuteren
 • Doe een bodemtest

Een bodemtest afnemen en kalk strooien

Aan het eind van de winter wil je vast weten hoe de bodem eraan toe is. Tip: koop een bodemtest en meet de pH-waarde van de bodem. Goed om te weten: de bodem-pH daalt elk jaar, maar veel (zure) regen versnelt dit proces. Een klei- of zandgrond is sowieso al zuurder van zichzelf.

Gras groeit minder goed op een zure bodem en hierdoor krijgen mos en onkruid meer kans om zich te ontwikkelen. Door een bodemtest af te nemen weet je de status van de bodem waarop jouw gazon groeit. De pH-waarde wordt aangegeven tussen de 1 en 14. Geeft de test pH7 weer, dan is de bodem pH-neutraal. Maar een waarde van tussen de 6 en 6,5 is ook al goed voor jouw grasmat. Is de pH-waarde lager? Dan kun je de zuurgraad van de bodem weer op orde krijgen door kalk te strooien.

Kalk strooien

In kalk zit veel calcium, wat de pH-waarde verhoogt. Door kalk over je gazon uit te strooien zal gras sneller groeien dan mos. Ook zorgt het ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen in de bodem. Wacht na het kalken wel minimaal 3 tot 4 weken voordat je het gazon bemest. Doe je dit niet, dan kunnen het calcium (kalk) en de stikstof (meststof) met elkaar binden waardoor de voedingsstoffen niet worden opgenomen. En dat is natuurlijk zonde.

Wil je meer weten over pH-waardes en kalk? Lees dan: Kalk strooien voor een mooi gazon.

Grasmaaien

Zodra het gras weer begint te groeien, kun je het ook weer maaien. Is het gras aan de lange kant, dan kan het plat gaan liggen en dit beperkt de luchtcirculatie. Maai het gras de eerste keer na de winter tot 6 centimeter. Verwijder het maaisel van het gazon. Dit kan een verstikkende werking hebben op de bodem en de mest, die nog gegeven moet worden, kan hierdoor niet in de grond worden opgenomen. Steek ook de graskanten af. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat je messen scherp zijn. Hoe je dat doet, lees je hier.

Gazon verticuteren

De kans is groot dat er in deze winter mos op jouw gazon is gegroeid. Met de vele regenbuien die ons land kent en weinig zonuren kan mos welig tieren. Maar mos heeft een verstikkende werking voor jouw grasmat en water, licht en voedingsstoffen kunnen hun weg naar de bodem niet meer vinden. Je doet er daarom goed aan om je gazon te verticuteren. Verticuteren is een belangrijke onderhoudstechniek voor het verwijderen van mos of dood organisch materiaal. Je kamt dit organisch materiaal als het ware uit je gazon en snijdt hiermee de bodem iets in. Je kan verticuteren zien als het verticaal maaien van je gazon.

Let op: verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit dus alleen wanneer de temperatuur het toelaat. De grasmat ziet er na afloop toegetakeld uit, maar dit herstelt snel. Je geeft het gras weer de ruimte die het nodig heeft om zich te ontwikkelen.

Lees hier ons volledige artikel over verticuteren, inclusief stappenplan.

Tip: strooi ijzersulfaat voordat je gaat verticuteren. Het toegevoegde ijzersulfaat werkt weerstand verhogend en helpt het gazon te herstellen na de winter.

Ik wens je weer veel tuinier plezier! Heb je vragen? Stel ze hieronder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Gazon Voorjaars Kit 4.8 (20 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!