De 7 meest gemaakte fouten bij het maaien van het gazon

Grasmaaien, hoe moeilijk kan het zijn? Je slingert de maaier aan, loopt ermee over het gazon en het apparaat doet de rest. Maar vergis je niet, er worden nog elke dag fouten gemaakt waarvan jouw grasmat niet opfleurt maar zijn einde ziet naderen. Lees snel verder voor de 7 meest gemaakte fouten bij het maaien van het gazon.

4 MIN 21 okt
Laatste update: 26 jun 2023
Delen:
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Grasmaaien, hoe moeilijk kan het zijn? Je slingert de maaier aan, loopt ermee over het gazon en het apparaat doet de rest. Maar vergis je niet, er worden nog elke dag fouten gemaakt waarvan jouw grasmat niet opfleurt maar zijn einde ziet naderen. Lees snel verder voor de 7 meest gemaakte fouten bij het maaien van het gazon.

1. Je maait te kort

Als je het geen leuk klusje vindt, is de verleiding groot om je gazon in één keer korter te maaien. Want kort gras doet er langer over om te groeien en hoeft dus minder vaak gemaaid te worden, toch? Deze gedachte is niet alleen fout, maar heeft ook grote consequenties. Als je het gazon te kort maait, droogt het sneller uit. Dit maakt het moeilijker voor het gazon om te herstellen, vooral op warme en regenachtige dagen. Je gazon wordt hierdoor vatbaar voor ziektes. Maai nooit meer dan een derde van de lengte af. Hoe lang het gras moet zijn, hangt af van jouw situatie. Over het algemeen is 2,5 tot 4 cm een mooie lengte. Wordt het gazon intensief gebruikt, bijvoorbeeld door spelende kinderen, dan doe je er goed aan het wat langer te maaien, 4 tot 5 cm. Ligt jouw gazon voornamelijk in de schaduw, maai het dan 7 cm hoog.

2. Je maait te vaak of niet vaak genoeg

Als je het gazon te vaak maait, loop je het risico het te kort te maaien en te verzwakken. Het gras heeft niet voldoende tijd om bij te komen tussen de maaibeurten door. Te lang gras is echter ook niet gezond. Grassprieten langer dan 8 cm zullen sneller afbreken. Daarnaast weerhouden ze het onderste deel van de grasspriet van zonlicht en vocht. Het gevolg: meer kans op mos en onkruid. Hoe vaak moet je dan maaien? Maai 1 à 2 keer per week als de bodemtemperatuur boven de 10 graden is. In de winter hoef je niet te maaien.

3. Je maait met botte messen

Een bot mes doet je gazon meer kwaad dan goed. Een scherp mes snijdt de grassprieten recht af, een bot mes scheurt het gras af. Hierdoor droogt het uit en krijgt het een bruine gloed. Dit gras is weer vatbaarder voor gazonziekten, waardoor ​​er gele of zelfs kale plekken ontstaan, die je gazon dan weer moet herstellen. Slijp het mes van je grasmaaier na 20 tot 25 maaiuren. Dit kun je laten doen bij diverse tuincentra. Liever zelf aan de slag? Zoek dan een goede instructievideo voor tips.

4. Je maait op het verkeerde moment

Op welk moment van de dag je maait is van cruciaal belang. Op het heetst van de dag maaien is geen goed idee. Het gras is dan te droog en zal slecht herstellen. In de ochtend is het gras nog nat van de dauw, wat de sprieten zwaar maakt. Als ze niet rechtop staan, worden ze verkeerd afgesneden en is de kans op ziektes groter. Daarnaast zullen de natte grasresten ophopen in je maaier, wat de maairesultaten ook niet ten goede komt. Ons advies: maai laat in de middag of in de avond.

5. Je laat grasresten liggen

Maairesten kunnen dienen als een natuurlijke bemesting voor je gazon. Het is dan alleen wel belangrijk dat je met een mulchmaaier maait. Een mulchmaaier versnippert de afgesneden grassprieten in kleine stukjes en verdeelt ze gelijkmatig over je gazon. Maai je met een gewone grasmaaier zonder opvangbak, dan is het belangrijk om het gemaaide gras na afloop te verzamelen en af te voeren. Anders liggen de grasresten als een tapijt op het gras, waardoor er geen licht en lucht bij de bodem kan komen. De toplaag zal het gras doen verstikken.

6. Je maait te snel na het zaaien

Nieuw ingezaaid gras heeft tijd nodig om uit te groeien tot een sterke en gezonde grasmat. Ook moeten de wortels zich eerst kunnen nestelen en vestigen in de grond voordat de sprieten voor de eerste keer worden gekortwiekt. Wacht tot 3 weken na het ontkiemen met de eerste maaibeurt. Maai vervolgens elke 3 tot 5 dagen om de groei te stimuleren en een dichte grasmat te behouden. Daarna is 1 à 2 keer per week maaien voldoende, afhankelijk van het seizoen.

7. Je maait te snel na het bemesten

Meststof heeft tijd nodig om in de grond te worden opgenomen en door de wortels bij de grassprieten terecht te komen. Je kunt dit proces versnellen door het gazon te bewateren. Wacht ongeveer een week voordat je het gazon maait, zodat het gras sterker kan worden en kan herstellen voor de volgende maaibeurt. Controleer voor de maaibeurt of je mestkorrels op het gazon ziet liggen. Is dit het geval, sproei dan nog een keer en wacht een paar dagen langer voordat je het gazon maait.

Meer weten over grasmaaien? Lees hier onze 8 tips.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+ Meest Gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.6 (81 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf: 16,99
Top
Top Herstel graszaad 4.3 (121 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het herstellen van je gazon | Gazon van Eredivisie-kwaliteit in een mum van tijd | Kiemt snel Vanaf: 17,99
Top
Top Schaduw graszaad 4.2 (104 beoordelingen) Ideaal voor gazon met meer schaduw | Creëer de look & feel van een siergazon | Kiemt volledig in 2-3 weken Vanaf: 19,99

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

🌿 Nieuw bij MOOWY: De Groen Gazon Service. Hét abonnement voor een zorgeloos en groen gazon.
🌿 Nieuw bij MOOWY: De Groen Gazon Service. Hét abonnement voor een zorgeloos groen gazon.