10 tips voor het milieuvriendelijk bestrijden van onkruid en ongedierte

Het voorjaar is het moment om weer eens lekker aan de slag te gaan in de tuin. Bomen en planten komen weer tot leven en er kan weer gezaaid worden. Helaas komen met de gewilde planten ook de ongewilde indringers mee.

3 MIN 21 mei
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

3 MIN 21 mei Tuinieren in mei – hoe pak je dat aan? 5 MIN 07 mei Buxusmotten vangen? Gebruik een feromoonval! 5 MIN 23 apr Tuinkalender april

Het voorjaar is bij uitstek het moment om weer eens lekker aan de slag te gaan in de tuin. Bomen en planten komen weer tot leven en er kan weer gezaaid worden. Helaas komen met de gewilde planten ook de ongewilde indringers mee. Onkruid schiet de grond uit en verschillende insecten doen zich tegoed aan jouw planten en grasveld.

Uiteraard kun je dit tegengaan met onkruidverdelgers en insecticiden, maar beide brengen meer schade toe aan de omgeving én onszelf dan je misschien denkt. Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijke oplossingen beschikbaar. Daarom geef ik in dit blog 5 tips voor hoe jij op een milieuvriendelijke manier onkruid bestrijdt en 5 tips om ongedierte tegen te gaan.

Tip 1: verwijder onkruid met kokend water

Een gemakkelijke en goedkope manier om van onkruid af te komen is door kokendheet water over de planten te gooien. Heet water maakt de eiwitten in hardnekkige onkruiden kapot, waardoor deze zal sterven. Let wel op: de wortels roei je er niet mee uit. Wil je dat het onkruid wegblijft, dan moet je deze methode meerdere keren toepassen.

Tip 2: bestrijd onkruid met organische bodembedekkers

Bedek het onkruid met een laag mulch, bijvoorbeeld grasmaaisel, compost of cacaodoppen. Of plant bodembedekkende planten. Met name zaadonkruid zal hierdoor sterven. Meer tips om te mulchen lees je hier.

Tip 3: gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen bevatten natuurlijke stoffen die niet schadelijk zijn voor planten. Sommige onkruidverdelgers zijn al na enkele uren opgelost, waardoor je op dezelfde dag alweer kunt planten of zaaien. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing aandachtig door.

Tip 4: draag beschermende kleding

Grijp je naar de bestrijdingsmiddelen, zorg er dan wel voor dat je beschermende kleding en handschoenen draagt. Want ook al is het een biologische variant, het blijft een middel waarmee je iets bestrijdt. Draag dus oude kleding, goede tuinhandschoenen en eventueel tuinlaarzen.

Tip 5: schoffelen en schrapen

Het beste voor het milieu én het effectiefst is en blijft toch het verwijderen van onkruid met, de hand, een schoffel of een onkruidschraper. Je verwijdert het onkruid op deze manier met wortel en al en bent er dus echt vanaf. Het is echter wel een arbeidsintensieve klus, dus ben je niet vies van noeste arbeid, dan is dit jouw manier.

Tip 6: leg een natte krant op je gazon

Huh, hoor ik je denken. Dit is een tip om van slakken af te komen. Slakken houden van vochtige plekken. Ze zullen daarom op de natte krant kruipen. Verwijder de krant wel van het gras als deze nog nat is.

Tip 7: lok vogels naar je tuin

Een natuurlijke manier om van insecten af te komen, is door ze voedsel te laten zijn voor vogels. Vogels eten namelijk de insecten die jij liever niet in je tuin hebt. Lees mijn 8 tips voor een vogelvriendelijke tuin.

Tip 8: lok egels naar je tuin

Egels zijn echte alleseters en ze kunnen je tuin ontdoen van redelijk grote insecten, zoals kevers, slakken, larven, regenwormen, etc. Je kunt egels lokken door een schaaltje eten (bijvoorbeeld bessen of andere vruchten) en water voor ze neer te zetten.

Tip 9: bestrijd de natuur met de natuur

Wist je dat je plagen zoals engerlingen en emelten kunt bestrijden met aaltjes? Aaltjes (nematoden) zijn een natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven. Deze microscopisch kleine beestjes vinden hun prooi, dringen naar binnen en gebruiken deze als voedselbron. Na een paar dagen gaat hun prooi dood.
Ook voor bladluis zijn natuurlijke bestrijders te vinden. Lieveheersbeestjes eten tot wel 5000 bladluizen tijdens hun volwassen leven. Plaats ze op de aangetaste plant en je bent zo van deze plaag verlost. Je kunt zelf op jacht, maar je kunt ook de larven van een lieveheersbeestje kopen en wachten tot ze ontpoppen.

Tip 10: houd je tuin opgeruimd

Verwijder blad of (rottend) hout zo snel mogelijk. Laat je dit liggen, dan zal ongedierte, zoals mieren, hier een nest in maken. Maar zeg nou zelf: een opgeruimde tuin is toch wel zo fijn!

Onkruid en ongedierte op een natuurlijke manier uit je tuin houden kost aanzienlijk meer tijd en moeite, en zal regelmatig herhaald moeten worden, maar je doet uiteindelijk het milieu, je tuin en jezelf een groot plezier! Heb jij nog tips? Deel ze hieronder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf: 18,99
Top
Gazon Voorjaars Kit 4.8 (20 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost. Vanaf: 30,99
Langwerkende gazonmest 4.8 (121 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf: 15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!