Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Je tuin sproeien: 10 tips
Een plant heeft water nodig om de voedingsstoffen op te nemen. Hartstikke belangrijk dus! Daarom in deze blog: alles over je tuin sproeien. Want hoe lang sproei je, waarmee en hoe vaak? Hoe kun je water besparen? Waarop moet je letten in de zomer? En in de winter? Ik geef je 10 watertips.
🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon
Vul je email adres in
Ontvang de 10% korting in de mail
Geniet het hele jaar van een groen gazon!
Om te kunnen groeien en overleven hebben planten, net als mensen, energie, voeding en water nodig. Energie krijgen ze van de zon. Voeding uit de bodem. Water van een regenbui of… van jou. Een plant heeft water nodig om de voedingsstoffen op te nemen. Hartstikke belangrijk dus! Daarom in deze blog: alles over water geven. Want hoe lang sproei je, waarmee en hoe vaak? Hoe kun je water besparen? Waarop moet je letten in de zomer? En in de winter? Ik geef je 10 watertips.
Tip 1: Zoek uit wat voor grond er in jouw tuin ligt
Wil je weten hoe lang je het gazon moet sproeien, zoek dan uit wat voor grondtype jouw tuin heeft. Ligt je gazon op een kleigrond, dan zal de grondlaag niet snel uitdrogen. De kleigrond houdt het water langer vast en graswortels kunnen het water daaruit opnemen. Ligt je gazon op een zandgrond, dan zakt het water sneller weg en moet je de sproeier er sneller bij pakken.
Tip 2: Maak een sproeistrategie
Door elke dag een beetje te sproeien, worden de wortels van je gras lui. Met een sproeistrategie train je de wortels om zich dieper in de grond te ontwikkelen. Hierdoor kan het gazon langer vocht opnemen in droge periodes. Hoe maak je zo’n sproeistrategie?
- Kies een week uit waarin geen regen is voorspeld.
- Sproei 1 à 2 keer met ongeveer 2,5 cm.±
Hierdoor trekt het water dieper de grond in en zullen de wortels dieper op zoek moeten gaan naar water. Diepere wortels houden het gazon ook tijdens droogte en een sproeiverbod langer groen!
Tip 3: sproei in de ochtend
Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden. Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt en dan heb je een grotere kans op schimmels en ongedierte.
Bespaartip 4: geef regenwater
Regenwater heeft veel voordelen. Zo is het rijk aan mineralen en bevat het, in tegenstelling tot kraanwater, geen kalk. Hierdoor is het zacht en goed voor je planten. Regenwater is altijd op de juiste buitentemperatuur. Dit is mooi, want hierdoor schrikken je planten niet als ze een plens water over zich heen krijgen. Als laatste is het goed voor het milieu én goedkoop. Geef eens een reden om geen regenwater te geven.
Bespaartip 5: vang water op in een regenton
Om regenwater op te vangen gebruik je een regenton. Het is een kleine investering als je denkt aan de kosten die je kunt besparen. Een regenton heb je zo geïnstalleerd: bevestig hem aan de regenpijp en zet hem op een standaard, zodat je water kunt tappen. Door er een deksel op te doen, blijft je water schoon.
Bespaartip 6: richt je tuin slim in
Door je planten slim neer te zetten, kun je ook water besparen. Geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet planten die meer water nodig hebben niet in de zonnigste hoek. Dan hoef je minder vaak te sproeien.
Bespaartip 7: bedek je tuin met bodembedekkers
Bodembedekkers zijn goed voor de waterhuishouding van de bodem. Ze voorkomen dat de aarde uitdroogt en houden de grond koel. Lees meer over bodembedekkers.
Bespaartip 8: druppelen maar
Met een druppelsysteem kom je dichter bij de wortels van een plant en heeft deze minder water nodig. Hierdoor bespaar je tot wel 70% water. Je kunt een druppelslang vaak zowel boven als onder de grond gebruiken. Je houdt hem op zijn plek door hem vast te zetten met pennen. De druk regel je met een drukregelaar.
Zomertip 9: voorkom legionella
In een tuinslang blijft een laagje stilstaand water achter. Als je in de zomermaanden je tuinslang in de volle zon laat liggen en deze warmt op, is dit een plek waar de legionellabacterie ontstaat. Adem je vervolgens de waterverneveling in, dan kan de bacterie zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Heb je de tuinslang een week of langer niet gebruikt, neem dan het zekere voor het onzekere, en spoel de slang voor gebruik goed door. Hang de tuinslang zonder sproeistuk in een met water gevulde emmer en laat de kraan ongeveer 5 minuten open.
Wintertip 10: laat je tuinslang leeglopen
Ook in de wintermaanden is het belangrijk dat er geen laagje water achterblijft in de tuinslang. Als dit bevriest, kan de slang kapot vriezen. Laat de tuinslang dus volledig leeglopen voordat je deze opbergt. Tap ook de buitenkranen af.
Dat waren ze! Heb jij nog meer watertips? Laat ze achter in de comments.
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
Lees meer
De beste tips voor een groen en gezond gazon
🌱 Alles wat je nodig hebt voor een groen gazon
Vul je email adres in
Ontvang de 10% korting in de mail
Geniet het hele jaar van een groen gazon!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?